1 week oud

De pups zijn nu 1 week oud. Ze groeien goed en hebben hun geboortegewichten verdubbeld. Hun oortjes zitten nog dicht net zoals hun oogjes. Eind volgende week zullen deze open gaan. Hun reuk is de eerste inprentingsfase. Moeder Andra die haar uiterste best om de ontlasting te stimuleren bij de pups door met hun buikjes te likken/masseren. Dit kan er best heftig aan toe gaan. Zou ze dit niet doen dan overlijden de pups. Ze zullen ook over ruim een week de eerste serieuze pogingen doen om te gaan lopen. Het is nu voorzichtig kruipen op zoek naar de buik van mamma. Geregeld moet ik er nog ’s nachts uit om een pup achter de moeder vandaan te halen. Die kan dan niet meer de buik vinden van Andra. Sommige maken daar echt een paniekgeluid bij. Wat erg leuk is, is dat er soms een pup ligt te “blaffen” Dit gebeurd dan in hun slaap. Het is genieten!

1 week oud. Oogjes zijn nog gesloten en zullen volgende week opengaan.

Er heest een fijne rust in het nest. Zo fijn om te zien.

Ze liggen knus over elkaar heen. Soms innig verstrengeld. 

Ook zijn wij begonnen met het Bio Sensor Stressing programma ook wel Superdog genoemd.

Dit houd het volgende in.

Bio Sensor methode

In hun poging de prestaties van honden voor militaire doeleinden te verbeteren ontwikkelde het Amerikaanse leger een methode die ze “Bio Sensor” noemden. Later werd het bekend als “super hond” programma. Uit jarenlang onderzoek kwam naar voren dat vroege neurologische stimulatie oefeningen een belangrijk en blijvend effect konden hebben. Het onderzoek bevestigde dat er een specifieke periode in het leven is, waarin neurologische stimulatie een optimaal effect heeft. De eerste periode begint ongeveer op de derde levensdag en duurt tot de zestiende dag. In deze periode vindt een snelle neurologische groei en ontwikkeling plaats, die van groot belang is voor het individu.
Het “Bio Sensor” programma was gericht op vroege neurologische stimulatie om ervoor te zorgen dat de hond een belangrijke voorsprong had op andere pups. Het programma omvat 6 oefeningen, die ontwikkeld zijn om het neurologische systeem te stimuleren. Elke behandeling omvat het eenmaal per dag hanteren van de puppies. Dit moet een voor een gebeuren en er wordt dan een serie van vijf oefeningen gedaan. De volgorde van de oefeningen is niet belangrijk. Alle vijf de oefeningen worden achter elkaar bij een pup gedaan, waarna de volgende pup behandeld wordt. De vijf oefeningen zijn:

  1. Tast stimulatie: hou de pup in de ene hand en betast (kietel) de pup tussen de tenen van elke voet met behulp van een wattenstaafje. De pup hoeft er niet zichtbaar op te reageren. Doe dit 3 tot 5 seconden per voet.
  2. Hoofd omhoog: gebruik beide handen, hou de pup rechtop, zodat het hoofdje recht boven de start is. Dit is een opwaartse positie, die 3 tot 5 seconden moet worden aangehouden.
  3. Hoofd omlaag: hou de pup stevig in beide handen met het hoofd omlaag gericht. Hou deze positie 3 tot 5 seconde aan.
  4. Rugligging: hou de pup zo dat diens rug in de palmen van beide handen rust, met het snuitje richting het plafond. De pup mag wat spartelen. Hou de pup 3 tot 5 seconden in deze positie.
  5. Temperatuur stimulatie: gebruik een vochtige handdoek, die minimaal 5 minuten in de koelkast gelegen heeft. Plaats de pup op de handdoek met de voetjes omlaag. Hou de pup niet tegen als hij wil bewegen. Duur van de stimulatie: 3 tot 5 seconden.

Deze vijf oefeningen zullen een neurologische stimulatie geven, die van nature niet voorkomt gedurende de vroege levensperiode. Ervaringen laten zien dat pups zich soms verzetten tegen deze oefeningen, terwijl anderen onverstoorbaar zijn. In beide gevallen zegt dit iets over de pup en zijn latere vermogens.
Herhaal de oefeningen niet vaker dan eenmaal per dag en laat de oefeningen niet langer duren dan aangeraden. Over-stimulatie van het neurologische systeem kan een averechts en verwoestend effect hebben.
Deze oefeningen beïnvloeden het neurologische system door het eerder tot actie te prikkelen dan normaal verwacht kan worden. Het resultaat is een verhoogde capaciteit, die later zal helpen om de prestaties van de hond te vergroten. Behalve deze oefeningen moet het regelmatig hanteren en spelen met de pups voortgezet worden, omdat de neurologische stimulatie geen vervanging is voor routinematig hanteren van de pups, socialisatie en binding aan de mens.

Vijf voordelen zijn gevonden bij honden die het Bio Sensor programma ondergaan hadden:

  • Verbeterd cardiovasculair vermogen (hartwerking)
  • Sterkere hartslag
  • Sterkere bijnieren
  • Meer weerstand tegen stress
  • Grotere weerstand tegen ziekten

In leer-testen waren gestimuleerde pups actiever en vertoonde meer exploratief gedrag dan de niet-gestimuleerde nestgenoten. De gestimuleerde pups waren baas over de niet-gestimuleerde pups in competatieve situaties.

(bron: Clicker Solutions – Melissa Alexander)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *