E-nest 1 week oud

De pups zijn nu 1 week oud. Ze zijn flink gegroeid. Hun geboortegewicht lag tussen de 355 en de 430 gram en ze wegen nu tussen de 880 en 990 gram. Ze zijn erg tevreden net als moeder. Ook zijn de nageltjes van de pups geknipt wat waarschijnlijk een stuk fijner voelt voor Andra. Aankomende week zullen de oogjes en de oortjes opengaan en zullen ze de “wijde” wereld in kijken al beperkt dat zich nu nog natuurlijk tot de werpkist.

Wij passen ook bij dit nest het Bio Sensor Programma toe van de 3e t/m de 16e dag na de geboorte bij de pups. Je weet misschien dat kleine kinderen die vroeg met water in aanraking komen later geen watervrees meer hebben. En dat kinderen met in juiste mate van aandacht, rust en genegenheid zich positief ontwikkelen. Dit zijn allemaal stimuleringen die later in de ontwikkeling bepalend kunnen zijn. Bij dieren werkt dit net zo zijn ze inmiddels achter door wetenschappelijke onderzoeken. 
Het Bio Sensor Programma is een methode die bestaat uit stimulerende handelingen bij de pup. 
We doen dan verschillende poses met de pup en dit 1 keer per dag en dan elke oefening 3 tot 5 seconden. De pup laten we “hangen”, ondersteboven houden (dit is best eng voor ons om te doen), de pup in onze handen als een kommetje op zijn rug, kietelen onder alle voetzooltjes en op een washandje wat uit de koelkast komt neerzetten zodat ze temperatuurverschil voelen. Er worden hier goede resultaten mee geboekt en zou voor minder stress zorgen ook op latere leeftijd.
Bron: Battaglia C.L. (2009). Periods of early development and the effects ofstimulation and social experiences in the canine

Deze handelingen voeren elke dag uit van de 3de tot de 16de dag
Kriebelen bij de voetzooltjes. En dat dus 20 keer per dag
Andra (Wella v. ’t Peerdespul) verzorgd haar kroost goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *