E-nest 8 weken oud

Socialisatie ten opzichte van mensen (7e – 14e levensweek)

De socialisatie ten opzichte van mensen duurt van de 7de tot de 14de levensweek van de pup.
In deze periode leren ze mensentaal te spreken. Ze leren om niet bang te zijn voor aanraking en optillen, en voor de menselijke stem.

De effecten van isolatie op de socialisatie.

Tussen de 5e en 8e week zijn alle gedragspatronen te beïnvloeden op een manier die de rest van het leven doorwerkt. Pups die tussen de 6 en 8 weken oud goed socialiseren met mensen, gedragen zich als volwassen hond veel prettiger tegenover mensen dan wanneer ze veel eerder of veel later met mensen socialiseren. Pups die in deze kritieke periode niet met mensen in contact komen krijgen vaak op latere leeftijd problemen met mensen.

Vroege socialisatie is uitermate belangrijk voor pups die bedoeld zijn om een speciale opleiding te krijgen. Onderzoekers hebben het effect van vertraagde, uitgestelde, socialisatie bestudeerd bij pups die geleidehond moesten worden. Alle pups kwamen gedurende de eerste twaalf weken van hun leven in contact met mensen; niet te veel, maar wel regelmatig, zoals het bij een normale fokker thuis gaat. Daarna werden de pups op verschillende leeftijden in gezinnen geplaatst. Sommigen meteen op 12 weken leeftijd, en anderen werden resp. 1, 2 en 3 weken later in gezinnen geplaatst. De pups die op 12 weken werden geplaatst, werden voor 90% later afgeleverd als geleidehond. Pups die twee weken langer werden geïsoleerd werden in 57% van de gevallen geleidehond. Bij 3 weken of langer extra isolatie werd slechts 30% uiteindelijk afgeleverd als geleidehond. Hieruit kun je afleiden dat een tekort aan sociaal contact in de kritieke periode leidt tot minder sociale honden. Dit zien we soms in grote fokkennels, waar men honden soms veel te oud laat worden voordat er met training begonnen wordt. Zulke honden worden bv wel goede jachthonden, maar zij jagen meer voor zichzelf dan dat ze naar de geleider luisteren en voor hém werken. Sommige van deze honden ontwikkelen het ‘kennelsyndroom’. Zij zijn erg onderdanig, en lopen weg voor vreemden. Ze vertonen vaak angstreacties als iemand ze wil pakken. Overigens is de leeftijd van twaalf weken m.i. al rijkelijk laat om een pup te plaatsen. Liefst al met 8 weken.

Wij blijven in elk geval doorgaan met het socialiseren van de pups in deze 8ste week. We laten ze uit aan een riempje en nemen soms een fiets mee aan de hand om hen te laten wennen hieraan, verder verkeer worden ze ook mee geconfronteerd. Ook gaan ze mee in de auto mogen ze mee naar een winkel, school of het bos. Al is het dat ze maar kort dan meelopen en vooral veel gedragen worden. Denk aan de regels 5 minuten beweging per levensmaand. De pups van 8 weken lopen dus maximaal 10 minuten per keer.

Eva Cassidy

Een gedachte over “E-nest 8 weken oud

  1. Monique Cox schreef:

    Wat hebben jullie prachtige pups!
    En wat doen jullie je veel moeite de pups te begeleiden en te socialiseren prachtig.
    Hebben jullie alle pups geplaatst?
    Wij zouden wel interesse hebben, we hebben reeds een Rodeshian Ridgeback van 10,5 jaar en een ruwharige teckel van 8 maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *