E-nest 7 weken oud

En zo rollen we week 7 in. De pups worden steeds drukker en hebben meer en meer aandacht nodig. Ze slapen nog wel veel, zeker 20 uur per dag, maar wanneer ze wakker zijn, willen ze spelen en gaan ze op ontdekkingstocht. Zetten overal hun tandjes in dus moet er genoeg kauw-speelgoed/kluiven voorhanden zijn. De pups zitten nog volop in de inprentingsfase: al wat ze nu leren, zullen ze nooit vergeten. Een interessante periode dus om ze nieuwe en essentiële dingen te leren. Qua zindelijkheid gaan ze er goed op vooruit: soms kunnen ze al drie à vier uur wachten om hun behoefte te doen en geregeld doen ze dat gelukkig buiten.

Achter hun broertje en zusjes aanlopen wordt een van hun favoriete bezigheden. Hebben ze elkaar dan eindelijk te pakken, dan wordt er op staartjes gebeten en gestoeid. Ook touwtrekspelletjes vinden ze reuzeleuk. Met twee of drie aan een stuk touw of piepbeest en trekken maar! Ballen die rollen of stevige plastiek flessen die ze niet kunnen stukbijten zijn ook heel leuk om mee te spelen.

Lekker kauwen is nu zo fijn
Pup paars zeven weken oud

Zo slapen lukt ook. Of het echt lekker ligt?

E-nest 6 weken oud

De pups zijn inmiddels 6 weken oud en zullen deze week hun eerst enting krijgen. Verder worden ze weer gecontroleerd door de dierenarts en krijgen ze een Europees paspoort. (De tweede vaccinatie moet 2-4 weken na de eerste plaatsvinden bij hun toekomstige eigenaren) De pups drinken steeds minder bij Andra. We gaan natuurlijk door met het socialiseren. Met mooi weer geef ik ze vooral veel uitdagingen met water. Ook mogen ze vanaf aankomende week met ons mee naar het echte buiten omdat ze de eerste enting hebben gehad. Niet op uitlaatplaatsen van honden want je weet nooit wat daar voor ziektes op de loer liggen.

De bende van vijf

E-nest 5 weken oud

Tijdens week vijf kabbelt het leven van de puppy’s lekker verder. Ze eten nu vier maal per dag gewelde brokjes en vlees. Andra geeft nu steeds meer te aan dat ze niet meer wil zogen en dat ze haar gerust moeten laten. Ze krijgen nog volop zindelijkheidstraining en zullen steeds minder hun slaapplaats bevuilen. Elke keer als ze wakker worden is het snel deur open en naar buiten roepen. Ze lopen dan fijn rond in de puppyren buiten. Buiten de tuin komen ze nog niet omdat ze pas met 6 weken geënt kunnen worden en we geen ziektes willen bij de pups. Ze gaan nu steeds meer het keffen en grommen ontdekken en spelen steeds meer met gaan elkaar. Ook Andra vind dit leuk. Toch moeten ze ook nog heel veel slapen. 


Flostouw voor de doorkomende tandjes

Lekker warm in de mand na een kennismaken met water

E-nest 4 weken oud

Vandaag zijn de pups alweer 4 weken oud. Wat gaat dat snel. Ze hebben nu de woonkamer overgenomen, wel met kennelpanelen afgezet en onze woonkamer en gedeelte tuin lijkt nu meer op een speeltuin waar ze naar hartelust kunnen voelen, ruiken, zien en proeven. Ze zijn reuze nieuwsgierig en daar maken we mooi gebruik van. We zijn vandaag begonnen met het wennen aan harde geluiden zoals een ballon die klapt maar ook een knal van het bewaarde vuurwerk. Dit zal de komende weken ook herhaald worden. Ze reageren er niet op en hopelijk is dit de eerste aanzet zodat de baasjes daarmee straks verder aan de gang kunnen voor tijdens de jaarwisseling. Want natuurlijk moet dit uitgebreid worden door de nieuwe eigenaren. De basis krijgen ze in elk geval hier mee. Ook gaan we vanaf vandaag beginnen met het geven van eten aan ze. De eerste zachte brei die we gaven smaakte prima.

Voorzichtig wordt er van alles onderzocht
En op gebeten
Bekeken en beklommen

E-nest 3 weken oud

De pups zijn vandaag 3 weken oud. De Primaire socialisatiefase breek nu aan. Deze loopt vanaf de vierde tot de twaalfde week. Dit is de meest belangrijke periode uit het leven van een hond. In deze periode vind de inprenting op soortgenoten plaats, maar vindt ook de oh zo belangrijke socialisatie op plaats. Alles wat de pup nu meemaakt wordt ervaren als normaal en nooit meer vergeten. Werk aan de winkel dus voor ons. We zullen de hondjes kennis laten maken met andere mensen, kinderen, verschillende soorten dieren zoals katten, paarden, loopeenden, schapen, kippen en alles wat nog meer voorkomt hier. Harde geluiden, landbouw/vracht/brommer-verkeer, de dagelijkse geluiden zoals de tv en de stofzuiger. De fokker heeft een erg belangrijke rol in het leven van de pup want daar valt of staat alles mee voor de toekomst van de toekomst van de pup. Wij besteden hier ook zoveel mogelijk aandacht aan. Vanaf volgende week is ander bezoek dan ook welkom. Leuk voor de toekomstige eigenaren, maar teven van groot belang voor de pups. Andere honden zijn nog niet welkom bij de pups. Dit levert Andra teveel stress op. Ze zullen vooral met elkaar spelen en komen er zo achter dat als je te hard doet de ander niet met je verder zal spelen. Zo oefenen ze al voor later als ze groot zijn. Andra zal als spelleider spelen. Als het te hard gaat grijpt zij in.

De pups op een rijtje. De enige reu ligt rechts als dwarsligger.
De verschillende kleuren van de pups.

E-nest 2 weken oud

De pups zijn nu 2 weken oud en gaan van de neonatale fase naar de overgangsfase. Aankomende week zullen ze niet alleen hun reuk gebruiken om mamma te zoeken, maar gaan de oogjes en kort erna de oortjes open. Er gaat letterlijk een wereld voor de jonge honden open. Ook de motoriek ontwikkelt zich steeds verder. Ze staan een beetje wiebelig voor het eerst, half kruipend op hun pootjes.

E-nest 1 week oud

De pups zijn nu 1 week oud. Ze zijn flink gegroeid. Hun geboortegewicht lag tussen de 355 en de 430 gram en ze wegen nu tussen de 880 en 990 gram. Ze zijn erg tevreden net als moeder. Ook zijn de nageltjes van de pups geknipt wat waarschijnlijk een stuk fijner voelt voor Andra. Aankomende week zullen de oogjes en de oortjes opengaan en zullen ze de “wijde” wereld in kijken al beperkt dat zich nu nog natuurlijk tot de werpkist.

Wij passen ook bij dit nest het Bio Sensor Programma toe van de 3e t/m de 16e dag na de geboorte bij de pups. Je weet misschien dat kleine kinderen die vroeg met water in aanraking komen later geen watervrees meer hebben. En dat kinderen met in juiste mate van aandacht, rust en genegenheid zich positief ontwikkelen. Dit zijn allemaal stimuleringen die later in de ontwikkeling bepalend kunnen zijn. Bij dieren werkt dit net zo zijn ze inmiddels achter door wetenschappelijke onderzoeken. 
Het Bio Sensor Programma is een methode die bestaat uit stimulerende handelingen bij de pup. 
We doen dan verschillende poses met de pup en dit 1 keer per dag en dan elke oefening 3 tot 5 seconden. De pup laten we “hangen”, ondersteboven houden (dit is best eng voor ons om te doen), de pup in onze handen als een kommetje op zijn rug, kietelen onder alle voetzooltjes en op een washandje wat uit de koelkast komt neerzetten zodat ze temperatuurverschil voelen. Er worden hier goede resultaten mee geboekt en zou voor minder stress zorgen ook op latere leeftijd.
Bron: Battaglia C.L. (2009). Periods of early development and the effects ofstimulation and social experiences in the canine

Deze handelingen voeren elke dag uit van de 3de tot de 16de dag
Kriebelen bij de voetzooltjes. En dat dus 20 keer per dag
Andra (Wella v. ’t Peerdespul) verzorgd haar kroost goed

Week 8

En daar hebben we dan week 8. Er zijn inmiddels 3 pups naar hun nieuwe baasjes vertrokken. Aankomend weekend gaat de rest naar huis behalve die naar het buitenland gaan. Zij mogen pas met 15 weken in verband met rabiës enting. Wij genieten dus nog even van het jonge spul en gaan ook met hen naar een hondenschool om verder te socialiseren.

Je merkt echt dat ze eraan toe zijn om uit te vliegen. Ze willen de wereld verkennen  en wel nu! Ze kluiven veel wat ten goede is voor hun tandjes en zo blijven de meubels hier heel. We krijgen positieve berichten van de pups die bij hun nieuws baasjes zijn. Ze slapen gewoon al in de mand en bench zonder teveel gepiep. Heerlijk om dat terug te mogen horen.

Dandelion (Dandy) v. Romar’s zevensprong. Overdwars Danny Boy (Dex) v. Romar’s Zevensprong

Dandelion (Dandy) v. Romar’s Zevensprong

Diamond Girl (Didi) v. Romar’s Zevensprong

Links Dandelion (Dandy) v. Romar’ Zevensprong. Rechts Daisy Lane v. Romar’s Zevensprong

8 weken oud Daisy Lane v. Romar’s Zevensprong

Danny Boy (Dex) v. Romar’s zevensprong